Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011


κ. Παπαρήγα, πάτα και λίγο στο (καπιταλιστικό)" έδαφος"!

Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος
Αν η κ.Παπαρήγα ζούσε τον 19ο αιώνα και οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν το 8ωρο θα έλεγε: « ότι η συζήτηση για το 8ωρο είναι αποπροσανατολιστική γιατί το ζήτημα είναι το γκρέμισμα του καπιταλισμού και η οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας που απελευθερώνει στο διηνεκές τον ανθρώπινο χρόνο από τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης ».
Αν ζούσε στις αρχές του 20ου και οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα σχολίαζε: «ότι οι συλλογικές συμβάσεις είναι ημίμετρα που ανακόπτουν τον αγώνα της ανατροπής των εκμεταλλευτικών σχέσεων,  δημιουργώντας ένα...

Κυριακή, 6 Μαρτίου 2011


"Εχθροπάθεια";;;; Οπως λέμε "δραπετομανία";

 Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος

Το 1851 ο ιατρος Samuel Cartwright  χρησιμοποίησε  τον όρο «δραπετομανία» προκειμένου να περιγράψει ως ασθένεια τις αλλεπάλληλες απόπειρες δραπέτευσης των μαύρων σκλάβων από τις φυτείες των λευκών στις ΗΠΑ. Ήταν ένας νεολογισμός που ψυχιατρικοποιούσε το πόθο αυτών των ανθρώπων για την ελευθερία προκειμένου  να υπηρετήσει ένα κοινωνικό καθεστώς (εκείνο της δουλοκτησίας).
Σήμερα με τον όρο «εχθροπάθεια» ( που θα πρέπει να νοηθεί ως αναφερόμενος τόσο στην καλλιέργεια όσο και στην εξωτερίκευση αισθημάτων μίσους και αντιπαλότητας, όπως μας λέει ο υπό εκκόλαψη  νόμος Καστανιδη)  ένας άλλος νεολογισμός έρχεται να υπηρετήσει μια πολιτική στόχευση.
Την οικοδόμηση ενός μοντέλου πολυπολιτισμικοτητας για την ελληνική κοινωνία. 
Κάνεις όμως δεν μας εξηγεί ποιο θα είναι αυτό το μοντέλο;
Γιατί βέβαια όλες οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι εκ των πραγμάτων πολυπολιτισμικές, με μεγαλύτερες ή μικρότερες μειονότητες εντός τους,   και καμία μονο-πολιτισμικη κοινωνία δεν έχει καταγράφει ούτε μπόρεσε ποτέ  να υπάρξει (με αποκρουστικότερο και....