Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011


Οταν οι (νεοφιλελεύθεροι) νικητές (ξανα)γράφουν την Ιστορία.


 Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος

Βγήκαν από το Σκαι και μας πληροφόρησαν ότι η έννοια του «έθνους» είναι ένα «κατασκεύασμα».
Απ την άλλη δεν πάει πολύς καιρός που στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κατατέθηκε ψήφισμα που καταδικάζει τις θεωρίες της «ταξικής πάλης» και την έννοια της «τάξης» ως ανυπόστατα  (μαρξιστικά) «κατασκευάσματα» που διακινούν το μίσος.
Ο νεοφιλελευθερισμός προπαγανδίζει  το δικό του «κατασκεύασμα»: το ανταγωνιστικό άτομο που «μονό» του και  έξω από κάθε συλλογικότητα παλεύει για το κέρδος του(στο πάτο, γιατί στη κορυφή μια χαρά στήνονται τα «καρτέλ» και οι «συγχωνεύσεις»).
Τι σημασία έχουν όλα αυτά τα «κατασκευάσματα»; Μα καθορίζουν παράλληλα και την έννοια της ιδιοκτησίας.
Στο ερώτημα σε ποιον ανήκει αυτός ο κόσμος καθένα απ τα τρία «κατασκευάσματα» δίνει και μια διαφορετική απάντηση.
Ο 19 αιώνας των εθνικών επαναστάσεων τον έδωσε  στα έθνη.
Ο 20 αιώνας των κομμουνιστικών.....

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011


ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο μετανάστης είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ!

Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος 
Εδώ και χρόνια η ελληνική κοινωνία στέκει με βήμα μετέωρο, προβληματίζεται και αγχώνεται για το "μεταναστευτικό".
Πέρα από τις τεχνοκρατικές και οικονομικές διαστάσεις του θέματος (αριθμός μεταναστών, χρηματοδότηση ένταξης κλπ) όλο αυτό το διάστημα η «σιωπηλή πλειοψηφία» μοιάζει παγιδευμένη μεταξύ σφύρας και άκμονα.
Από τη μια μεριά οι επαγγελματίες του «εθνικοπατριωτισμού» ( έτοιμοι πάντα να υποταχθούν στη Δύση αλλά και να φύγουν με το αλογάκι της φαντασία τους κατακτητές για τα Σούσα και τη καθ υμάς Ανατολή) με προτάσεις για μεγαλεπήβολα «τείχη» και οργισμένα πογκρόμ, να εντάσσουν  τους μετανάστες στη κατηγορία των υπανθρώπων, φορείς μιας σκοταδιστικής αντίληψης που δαιμονοποιεί και απανθρωποποιεί το μετανάστη.
Και από την άλλη οι επαγγελματίες του «προοδευτισμού», των «ανοιχτών συνόρων», της «παγκοσμιοποίησης» και της «πολυπολιτισμικότητας» έτοιμοι να ανυψώσουν το μετανάστη λόγω φτώχειας, κατατρεγμού, προσφυγιάς στην κατηγορία του Αγίου, απανθρωποποιώντας τον...