Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010


Αερα!Αερα! Ντουμανι τα φουμαρα!

Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος

Κάθε βράδυ στις 8 ανάβουν οι «φωτιές» της επικοινωνίας. Μην φανταστείτε τίποτα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά συστήματα, κλασικά σήματα καπνού με το παλιό ινδιάνικο τρόπο.
Καταρχήν ο κ. Σαμαράς από το παραγώνι της Νέας Δημοκρατίας ανάβει τη δική του «φωτιά»( για τη σωτηρία του δικομματισμού ρε γαμώτο).
Πετάει πάνω της το προεκλογικό πρόγραμμα λιτότητας, 2-3 κούτσουρα- βαρίδια ξόανα της πολιτικής παραγεμισμένα με χαρτονομίσματα για γρήγορη καύση, και στο τέλος έμπλεος οργής το πολύτομο μνημόνιο των αγορών.
Κορώνει η φωτιά, πυκνώνει το φούμαρο (το γνωστό επί μια εικοσαετία) της «κοινωνικά ευαίσθητης» αντιπολίτευσης που βέβαια «στέκεται στο πλευρό των μη προνομιούχων» κι υψώνει σημαία αντίστασης μέχρι που το πολύχρωμο κι ελπιδοφόρο βαρκάκι της συγκρούεται, ως κυβέρνηση πια, με το παγόβουνο της «δεξιάς» πραγματικότητας, «των θυμωμένων αγορών», «του Μάαστριχτ, των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον», «των απαιτήσεων της ΕΕ», «των υποχρεώσεων μας έναντι των εταίρων», «του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας» στην εξαθλίωση…Έργο δηλ. χιλιοπαιγμένο με πλήθος κομπάρσων-δημαγωγών που αναλαμβάνουν την σωτηρία του .....

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010


Ααα το βρηκα!

Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος

Τι μου θυμίζει αυτή η εποχή όταν φαντασιώνομαι ήδη τον κ Κωνσταντόπουλο νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Παναθηναϊκού απ τη μια να εκτοξεύει τους γνωστούς δεκαρικούς περί διαφάνειας (στον αθλητισμό) κι απ την άλλη να τρέχει ως υπερασπιστής των «θυρών» και της λογικής τους;
Τι μου θυμίζει αυτή η εποχή όταν με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για κυκλώματα φοροαπαλλαγών μέσω εικονικών δωρεών προς την Εκκλησία μαθαίνω ότι η σοσιαληστρικότατη κυβέρνηση του Πασοκ εν μεσω κρισης μείωσε το φόρο για τις δωρεές προς ναούς και μοναστήρια από 10% και 5% σε 1% και 0,5% αντίστοιχα (http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=182631 ) ενώ θα μπορούσε με μια γερή αύξηση του να χρηματοδοτήσει την Υγεία και την Παιδεία αποτρέποντας επιπλέον και «αγαθοεργίες» προς φοροφυγάδες;
(Αλλά ξέχασα ο σοσιαλισμός πλέον δεν αντιστρατεύεται τη θρησκεία και τις μεσαιωνικές ιδιοκτησίες της τουναντίον αντιγράφει και τα ίδια μεσαιωνικού τύπου διλλήματα- προσθέτοντας στο «κάλιο τούρκικο σαρίκι παρά παπική τιάρα» και το «αποικιοκρατία ή χρεοκοπία»)
Τι μου θυμίζει αυτή η εποχή όταν διαβάζω ότι η κ Παπαρήγα που απ τη μια μεριά προσκαλεί τα φουσατα των εργαζομένων σε..
πανστρατιά με ξέσκεπο το πρόσωπο και ονοματεπώνυμο- παρά το κίνδυνο απώλειας του ισχνότατου μεροκάματου από εργοδότες-εκβιαστές- και που εξαπολύει μύδρους εναντίον των κουκουλοφόρων αρνείται απ την άλλη την είσοδο της εφορίας στο Περισσό για να βγάλει την «κουκούλα» από τους χρηματοδότες του κόμματος στο όνομα της προστασίας τους;
( Γινόμενη έτσι το φύλλο συκής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω των κόμματων και παραβλεποντας ότι αν μάθουμε τους χρηματοδότες του κόμματος του λαού θα στηρίξουμε και τις επιχειρήσεις τους)
Τι μου θυμίζει αυτή η εποχή όταν τηλεοπτικές περσονες εξαργυρώνουν την δημοφιλία τους στις «αρένες» του θεάματος με βουλευτικά και άλλα αξιώματα και πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι κρατών τις υπηρεσίες τους προς τις πολυεθνικές με τιμητική αποστρατεία στα διοικητικά τους συμβούλια;
Τι μου θυμίζει αυτή η εποχή της σούπας, του μεταμοντερνισμού, και της αποδόμησης;.....Τι μου θυμίζει…. Τι μου θυμίζει……
Ααα το βρήκα!
Μου θυμίζει την άλλη "μεγάλη" εποχή της αποδόμησης και της διάλυσης εκείνη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας όπου μονομάχοι και απελεύθεροι, δημοφιλείς λεγεωνάριοι, θαυματοποιοί και τερατολόγοι, μάγοι εξ ανατολής και αιμοδιψείς βάρβαροι του βορρά αναγορεύονταν εν μια νυκτι σε αυτοκράτορες, σωτήρες ή θεούς για να εξοντωθουν με ευκολία την επόμενη, που ο λαός συνόδευε πάντα το θέαμα με τον άρτο του ( καλή ώρα όπως σήμερα την τηλεόραση με την πίτσα του) και όπου ο Κλαύδιος κρυπτοφιλοσοφος αλλά και καλοζωιστης (καλή ώρα όπως και οι σημερινοί μας διανοούμενοι) παρίστανε το βλακα για να γλυτώσει από τις δολοφονικές προθέσεις της συζύγου του Μεσαλινας.
( Διαβάστε το εξαιρετικό κείμενο του Καρλ Καουτσκι «Νοοτροπία και ψυχοσύνθεση την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας» εκδόσεις Παπαδημητρίου από το εργο του «Η καταγωγη του Χριστιανισμού»- γραμμένο 100 χρόνια πριν, για μια εποχή 2000 χρόνια πριν- για να συνειδητοποιήσετε έκπληκτοι πως η από άλλες συνθήκες υιοθέτηση της ιδιώτευσης αναπαράγει ακριβώς τα ίδια φαινόμενα που ζούμε σήμερα- ιδεολογική αστάθεια, ευκολοπιστια, ψευδολογία, φιλανθρωπία ως υποκατάστατο της Δικαιοσύνης, διεθνισμός ως ισοπέδωση και εξίσωση των λαων προς τα κάτω, θρησκευτικότητα)- Νικολόπουλος Βασίλης.

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010


Ο κατακτητης εχει παντα δικιο!

 Γράφει ο Βασίλής Νικολόπουλος

Υπάρχει ποτέ περίπτωση ο κατακτητής να έχει άδικο;
Οι κατακτητές-δανειστές μας και οι ντόπιοι συνεργάτες τους μας λένε, και είναι λογικό, ότι αφού δανειστήκαμε και υπερχρεωθήκαμε, αφού λάθη και παραλείψεις δικά μας, μας οδήγησαν στην ήττα και την οικονομική καταστροφή, θα πρέπει να αποδεχθούμε τους όρους τους και να υποταχθούμε στις απαιτήσεις τους.
Είναι παράλογο αυτό που ζητάνε;
Αυτό δεν είναι διαχρονικά το δίκαιο και λογικό αίτημα κάθε κατακτητή;
Η αναγνώριση της ήττας κι η αποδοχή των όρων του.
Αυτό δεν μας ζητάνε και σήμερα;
Άρα αφού ηττηθήκαμε το 1940 από τους Γερμανούς το λογικό θα ήταν να αποδεχθούμε τους όρους και τις συνθήκες κατοχής και να μην έχει υπάρξει καμία Αντίσταση.(Διαβάστε το διάγγελμα Λογοθετοπουλου με  την λογικότατη έκκληση προς .....τους Κρητικούς για την προσαρμογή «εις την επιβαλλομένην στοιχειώδη λογικήν της πραγματικότητας».

Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010


Μια πρόταση: Το Διαδυκτιο βημα του δημοσιου διαλογου.



 Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος

1000 χρόνια η  Εκκλησία  μονοπωλούσε το δημόσιο διάλογο…
Για χίλια χρόνια ο ιερέας και ο «αιρετικός» έπρεπε να περάσουν από τον άμβωνα - με ότι κι αν αυτό σήμαινε για τον επίδοξο αμφισβητία των θρησκευτικών δογμάτων, όταν η παρέμβαση του αναγκαστικά γινόταν υπό το αυστηρό βλέμμα των Αγίων και την υπενθύμιση της Κόλασης.
Και ξαφνικά εκεί  στο 1000 μΧ στη Δυτική Ευρώπη αναπτύχτηκε ο θεσμός των Πανεπιστημίων (ως μετεξέλιξη των μοναστηριακών σχολών σε συντεχνίες διδασκόντων-διδασκομένων που γρήγορα από τους κόλπους τους ξεπήδησαν ανεξάρτητες φωνές και κινήματα εναντίον της κοσμικής και εκκλησιαστικής εξουσίας- Ζακ Λε Γκοφ Οι διανοούμενοι στο μεσαίωνα, εκδόσεις Κέδρος).
Ένα διαφορετικό βήμα δημοσίου διάλογου στήθηκε διπλά στην Εκκλησία  που ζητούσε επιτακτικά την χειραφέτηση του( σε μας βέβαια Λατινοκρατία και Τουρκοκρατία ανέκοψαν ανάλογες εξελίξεις).
Η Εκκλησία «τρελάθηκε»….
Οι σκοτεινότερες, αιματηρότερες, αποκρουστικότερες και ένιοτε γελοιωδέστερες σελίδες της εκκλησιαστικής ιστορίας (αποκατάσταση του Κοπέρνικου και του Γαλιλαίου και αναγνώριση των θεωριών τους 500 χρόνια μετά) γραφτήκαν ακριβώς τη περίοδο αυτή σε......

Κυριακή, 1 Αυγούστου 2010

Θα πουλούσατε ποτέ το σπίτι σας για να τιμωρήσετε τους υπηρέτες;

Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος
Θα πουλούσατε ποτέ το σπίτι σας για να τιμωρήσετε τους υπηρέτες;

Ωραία οι υπάλληλοι του ΟΤΕ ήταν τεμπέληδες και τον πουλήσαμε.

Οι λιμενεργάτες απείθαρχοι και ακριβοί πουλήσαμε το λιμάνι.

Οι υπάλληλοι της ΔΕΗ κόβουν το ρεύμα, εκβιάζουν να την πουλήσουμε.

Οι αγρότες πήραν δάνεια δεν εκσυγχρόνισαν την παράγωγη τους τα φαγανε στα πανηγύρια να πουλήσουμε τώρα την υποθηκευμένη γη τους.

Οι φορτηγατζήδες είναι κλεφτές και....

Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010


Η απάτη του "μέσου μισθού"-πως προετοιμάζουν τη νέα λιτότητα.


 Γράφει ο Νικολόπουλος Βασίλης

Διαβάζεις:
ΗΣΑΠ μέσος μισθός 24.491 ανά εξάμηνο
ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέσος μισθός 22.427 ανά εξάμηνο
Και τρελαίνεσαι…Λες μα υπάρχει οδηγός ή εισπράκτορας που λαμβάνει 3.768 ευρώ το μήνα;(χωρίς εργοδοτικές εισφορές και λοιπές παροχές, δηλαδή καθαρά)
 Συνεχίζεις όμως και πιο κάτω και τότε είναι που αποτρελαίνεσαι  (από το όργιο της παραπληροφόρησης και τα γκεμπελικά τεχνάσματα της ΔΝΤ-κυβέρνησης στην προετοιμασία της νέας λιτότητας) και ζητάς εθελοντικά τον ζουρλομανδύα:
«Πάντως, σ' όλες τις περιπτώσεις (εννοεί της μισθοδοσίας των ΔΕΚΟ) συνυπολογίζονται και οι.....