Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010


Η γερμανική "τραγωδία": απο την "πειθαρχία" στην "ακαμψία"

 Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος

Γράφει ο σοφός Νικκολο Μακιαβέλι στο διαχρονικό «Ηγεμόνα» του: « Ο πάπας Ιούλιος Β πορεύτηκε ορμητικά σε όλες τις υποθέσεις του και βρήκε τους καιρούς και τα πράγματα τόσο ταιριαστά με τον τρόπο που ενεργούσε που στο τέλος έβγαινε πάντα κερδισμένος…..η βραχύτητα της ζωής του δεν τον άφησε να δοκιμάσει το αντίθετο, γιατί, αν έφταναν οι καιροί που θα ήταν αναγκασμένος να πορευτεί με επιφύλαξη, θα ερχόταν κι η καταστροφή του…αν η τύχη αλλάζει και οι άνθρωποι εμμένουν πεισματικά στις θέσεις τους, είναι ευτυχισμένοι όσο καιρό συνταιριάζουν με τη τύχη και δυστυχισμένοι όταν δεν ταιριάζουν.»
Μιας και η κρίση φέρνει πάλι στο προσκήνιο το θέμα των εθνικών χαρακτηριστικών που φαίνεται ότι  καμία επικοινωνιακή επίθεση δεν μπορεί να εξαφανίσει από τη μια μέρα στην άλλη, δεν μπορούμε να μην σταθούμε στη στάση της γερμανικής κυβέρνησης και να μην την αναλύσουμε υπό το πρίσμα των παραπάνω (το ίδιο θα  μπορούσε να συμβεί άλλωστε και με τη δική μας στάση).  
Από το 1850 που αναπτύσσουν την δική τους εθνική ιδέα οι Γερμανοί προσπαθούν να εδραιωθούν στο παγκόσμιο στερέωμα και να αναγνωριστούν ως ηγέτες.
Παρ όλα αυτά δέσμιοι των χαρακτηριστικών τους καταλήγουν πάντα να περιθωριοποιούνται από εκείνη ακριβώς τη

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010


Δεν άκουσα; Πως είπατε; Ορίστε;

 Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος

1.140.000 λιγότεροι ψήφοι για το Πασοκ.
Αποχή 40% έως 50% και άκυρα-λευκά 10%.
Δυο οι μονάδες της διαφοράς από τη ΝΔ.
Ο Σγουρός (ένα επιτυχημένο κατά γενική ομολογία στέλεχος της αυτοδιοίκησης) καταγράφει ένα πενιχρότατο 24%.
Ο Δημαράς παίρνει 15%!!!( και θεωρείται ήττα του!!).
Και βγαίνει ο πρωθυπουργός κάνει μια δήλωση-κονσέρβα που προφανώς θα έκανε υπό οποιοδήποτε αποτέλεσμα, μην αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα ενός ηχηρότατου μηνύματος αποδοκιμασίας της πολιτικής του.
Χάθηκε ο κόσμος να έκανε μια ελάχιστη αναφορά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που τον αποδοκίμασαν δείγμα ότι συμμερίζεται τους προβληματισμούς τους και ότι συνομιλεί μαζί τους;
Όταν ο ίδιος ανάγει σε.......

Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010


Το πραγματικό δίλημμα για το Μνημόνιο ( που δεν τέθηκε γιατί έχει ήδη απαντηθεί ! )

Λέμε τώρα...
Ο κ.Παπανδρεου είναι σοσιαλιστής.
Είναι πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς.
Ηγέτης ενός κόμματος δημοκρατικών και φιλολαϊκών παραδόσεων .
Παρολ αυτά κυβερνώντας μια χώρα δεδομένης οικονομικής και πολιτικής ισχύος και ζώντας σε ένα καπιταλιστικό κόσμο είναι υποχρεωμένος να αποδεχτεί τους ορούς της ....
διεθνούς τοκογλυφίας και κάνοντας την κάρδια του πέτρα να υιοθετήσει μέτρα αντιλαϊκά για την αδιατάρακτη εξυπηρέτηση των δανειακών μας αναγκών.
Ως εδώ πολύ καλά!(ακόμη κι αν αγνοήσουμε τις αιτιάσεις περί ανεπαρκών χειρισμών).
Όμως ο κ.Παπανδρεου δεν μεταφέρει απλά τον εκβιασμό......

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010


Εκτακτα απεργοδικεία και τα δικαιώματα στο απόσπασμα


 Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος

Γιατί απεργείτε κύριε;
Γιατί δεν δουλεύετε κύριε;
Το ξέρετε ότι δημιουργείτε πρόβλημα στην αγορά;
Δεν ενδιαφέρεστε για το κόστος της απεργίας σας;
Και μετά «σεντόνι» τα ιδεολογικά επιχειρήματα για την αξία της εργασίας και την ζημιά της απεργίας, ουρά οι θιγόμενες ομάδες προκειμένου να καταθέσουν ως «μάρτυρες κατηγορίας» στα έκτακτα απεργοδικεία τους…
Στα σοβαρά ο ιστορικός του μέλλοντος θα θεωρήσει τη μορφή αυτή δημοσιογραφίας ως «ενημέρωση» και «έλεγχο της εξουσίας» κι όχι άσκηση επιστασίας υπέρ εργοδοτών και κυβερνήσεων;
Έχει καμιά σχέση η ψυχολογική τρομοκρατία, ο διασυρμός και η στοχοποίηση με την ενημέρωση;
Ωραία μας είπαν την .......

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010


Δεν ειναι ζητημα σεξ....Μητσο, δεν φταις!

 Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος

Οι ειδικοί στην σεξουαλική παρενόχληση λένε ότι η σχέση ενός εργοδότη με μια υπάλληλο του δεν είναι ζήτημα σεξ(=ισότιμης ανταλλαγής ηδονής) αλλά ζήτημα εξουσίας.

Οι ειδικοί των τραπεζικών σχέσεων λένε ότι η σχέση δανειστή με δανειζόμενο δεν είναι ζήτημα εξουσίας αλλά ζήτημα σεξ(=ισότιμης ανταλλαγής ηδονής).

Ό Μήτσος λαμβάνει την ευχαρίστηση της καλοπέρασης από την χρήση του δανείου του και ο κ. Τραπεζίτης την ευχαρίστηση της καλοπέρασης από την κερδοφορία των τόκων του.

Ως εκτούτου τα αποτελέσματα που απορρέουν από την ισότιμη αυτή σχέση βαρύνουν τουλάχιστον εξίσου και τους δυο (μη σου πω περισσότερο το Μήτσο, που «τα θελε» κιόλας!).

Θα μας τρελάνουν;

Ωραία έχουμε από τη μια μεριά τον Μήτσο με τα απωθημένα, τα όνειρα, τους υπολογισμούς, τις επιθυμίες άντε και τις ανάγκες του

Κι απ την άλλη τον κ.Τραπεζίτη:

-με τις ορδές των υπαλλήλων, λογιστών, δικηγόρων, οικονομολόγων........

Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010


Θυμάστε τις "φούσκες";

Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος
Το καλοκαίρι του 99 εν όψει της εισόδου στην ΟΝΕ σε ένα ανώμαλο κλίμα ευφορίας ο κόσμος αγόραζε μετοχές σε δυσθεώρητα ύψη για εταιρίες που δεν είχαν καν γραφεία!
Αγόραζαν ακριβά και αναντίστοιχα προς την πραγματική τους αξία…..Kι αυτό ήταν σκάνδαλο!
Σήμερα ζούμε την ίδια ανώμαλη κατάσταση αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το κλίμα στην αγορά και την κοινωνία είναι ζοφερό, η ψυχολογία στο μηδέν, το χρηματιστήριο στο πάτο, οι χρηματιστηριακές αξίες εν μέσω κρίσης (που είναι ανώμαλη κατάσταση) δεν αντιστοιχούν στην πραγματική αξία των εταιρειών.
Μπορείς να αγοράσεις φθηνά και αναντίστοιχα προς την πραγματική τους αξία….Kι αυτό είναι επίσης σκάνδαλο!
Βέβαια για τους μαυραγορίτες, τοκογλύφους και λοιπούς οπαδούς του σλόγκαν "η κρίση παράγει ευκαιρίες" (για πλιάτσικο) είναι απλά (όπως και το 99) μια "επενδυτική" ευκαιρία.
Η τράπεζα Πειραιώς προσφέρει 372 εκατ. ευρώ για το 77,31% της Αγροτικής τράπεζας (αντιστοιχεί σε 0,53ευρώ ανά μετοχή και μάλιστα υπολείπεται κατά 50,3% της χρηματιστηριακής της αξίας )και 329 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τίμημα που αντιστοιχεί σε 3,5 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 29,6% σε σχέση με.........

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010


Δεν είναι ντροπή..Υπάλληλοι είμαστε όλοι!

Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος Στρατιωτικός σύνδεσμος, φιλελεύθεροι, Γιάνναρος, Γ. Πωπ, Γ.Βλαχος, Ανδρέας Καβαφακης…..Τους γνωριζετε;;;ΟΧΙ;;;;

Είναι οι εκδότες των αρχών του 20ου αιώνα (συγχαρητήρια μπράβο μόλις κερδίσατε ένα dvd ή μήπως θέλετε πετσέτα;;)


Ε λοιπόν η απόσταση που χωρίζει τη σημερινή δημοσιογραφία της διαμόρφωσης της κοινής γνώμης και του πολιτικού, καταναλωτικού κλπ marketing από την δημοσιογραφία των αρχών του 20ου αιώνα είναι εκείνη που χωρίζει τους εκδότες των πρώτων εφημερίδων από τους τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες, εργολάβους, πολυεθνικούς ομίλους και λοιπούς ιδιοκτήτες ΜΜΕ των αρχών του 21ου .

Οι πρώτοι εκινούντο συνήθως από πολιτικά κίνητρα στράτευσης σε μια εποχή που η Ελλάδα ήταν χωρισμένη σε δυο αντίθετα στρατόπεδα (βενιζελικοι-βασιλόφρονες) ενώ οι δεύτεροι ενδιαφέρονται ως άνθρωποι της αγοράς για οικονομικές συμφωνίες, κέρδη, deals,προώθηση των προϊόντων τους κλπ.

Δεν είναι κακό! Αυτή είναι η εποχή μας.........

Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2010

Με το γαιδαρο της εξαθλιωσης για το τρενο της "αναπτυξης"


Προς όλους όσους θεωρουν τα μετρα περικοπων μισθων και συνταξεων και γενικα περιορισμου του μισθολογικου κοστους ως απαραιτητα για την "ανταγωνιστικοτητα" των ελληνικων προιοντων μια προταση:το Σεπτεμβρη να μην στειλουν τα παιδια τους στο σχολειο! Κατευθείαν στο ΣΕΒ για αμεση αξιοποιηση.Γιατι να χασει η νεα γεννια το τρενο της "αναπτυξης"; Κατευθειαν στα εργοστασια!
Γιατι να κρυβομαστε πισω απ το δακτυλο μας(με περικοπες μισθων και διολισθησεις) όταν μια περιηγηση στις εργασιακες συνθηκες του Τριτου Κοσμου αποκαλυπτει το μυστικο των οικονομικων "επιτευγματων" της παγκοσμιοποιησης: Σκλαβοι-εργαζομενοι, παιδια-εργατες.
Μπορεις κυριε να ανταγωνιστεις τα παιδια; Νομιζεις....Δουλεια 15 ωρες την μερα χωρις αμοιβη,μισθος 25 ευρω μετα τη τριετια(διαβαστε αρθρο Ελευθεροτυπιας
http://archive.enet.gr/online/online_text/c=114,dt=11.11.2007,id=24638024 ). ..... Αφρικη, Κινα, Ινδια τα αγαπημενα "παιδια" του νεοφιλελευθερισμου πρωταθλητες και στην παιδικη εργασια(δειτε www.childlabour.in). Λαμπερες πολυεθνικες ελαχιστοποιουν το .........
εργασιακο κοστος με υπεργολαβιες σε εργαστηρια-κολαστηρια.Πισω απ τις οικονομικες θεωριες και τα συνεδρια οι λεπτομερειες των οικονομικων "θαυματων" ριχνουν την σκια τους στο μοντελο αναπτυξης-εξαθλιωσης που μας προτεινουν.
Ο "ομορφος κοσμος ηθικος αγγελικα πλασμενος" του Ντικενς σε πληρη ανασυσταση. Η παγκοσμιοποιηση ως καλοσυνατος εργοδοτης παιρνει στην αγκαλια της τα πεινασμενα παιδακια του Τριτου Κοσμου... 1 πιατο φαγητο 15 ωρες δουλειας.Τι φιλανθρωπο! Τι μαγικο! Να μετατρεπεις την εξαθλιωση των παιδιων σε υπεραναπτυξη κερδων! Πλουσιος και προπαντων φιλανθρωπος!
Κι οι περιβοητες "δημοκρατιες" μας να θαυμαζουν τα κερδη, να υποκρινονται αγνοια για τις συνθηκες παραγωγης τους και να προσπαθουν να μας πεισουν για την αναγκη αντιγραφης μοντελων τριτοκοσμικοποιησης( στο ονομα μαλιστα της "δικαιοσυνης και της ισοτητας" μεταξυ των λαων-ντροπη που τους ανεχομαστε -οιφαρισαιοι!).
Ιδου λοιπον πεδιο δοξης λαμπρο! Ολα τα παιδακια στα εργοστασια! Με το γαιδαρο της εξαθλιωσης για το τρενο της "αναπτυξης"!
(Νικολοπουλος Βασιλης)

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Σάββατο, 22 Μαΐου 2010


ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙ ΤΗΣ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ»

.......από την σοσιαλνεοφιλελεύθερη κομπανία)

Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος

Εργαζόμενε μ’ακους;
Έλα να κάνουμε αλλαγες. « Επαναστατικές¨»
Μεταρρυθμίσεις. Ριζικές. Ανατροπές « Προοδευτικές»
Μια ζωή οχτάωρο, σύνταξη, παροχές… Πως μπορεις;
Είσαι συντηρητικός. Δέξου την εξέλιξη.
Ακόμη απεργείς;
Χτυπά το κατεστημένο. Το παλιό…Έλα, το καινούργιο είναι εδώ.
Μοντέρνο, φρέσκο… Άρα « προοδευτικό».
Ωράριο εργασίας οχτάωρο; Μα που ζεις;
Έλα θα δουλέψεις δωδεκαωρο. Μπορεις, μπορεις…
Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κοινωνική ασφάλιση, ένσημα…Τι είναι αυτά;
Κάτω τα δικαιώματα, ζήτω η δουλεια!
Άκου τον εργοδότη σου. Πολύ μιλάς
Είναι .........κοινωνικός εταίρος σου…
Για το συμφέρον σου, μην αντιδράς!
Μαθέ τα συνθήματα. Τα « επαναστατικά».
Εργοδότες όλου του κόσμου ενωθείτε.
Εργαζόμενοι με υπευθυνότητα υποταχθείτε.
Τώρα όλοι μαζί:
Δουλεια, δουλεια για λιγότερα λεφτά!
Δεν σας ακούω …Πιο δυνατά!
Εργαζόμενε μ’ακους;
Το μέλλον είμαι εγώ. Μ ε ρηξικέλευθες ιδέες
οπισθοδρόμησης στην «επανάσταση» της νέας
τάξης σε οδηγώ. Στον εικοστό πρώτο αιώνα
απ’ τον εικοστό…
Με μια στάση στον δέκατο ένατο...Για πολύ καιρό!

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010


Μανα μ ΔΕΝ ΗΜΠΟΡΩ!

Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος
Επειδή όπως λένε η κρίση παράγει "ευκαιρίες" όχι μόνο για μαυραγορίτες επενδυτές αλλά και για ολόκληρους λαούς να επανασυνδεθούν με την ιστορία τους
Κι ίσως επειδή όση "λάσπη" κι αν ρίξουν πάνω μας οι "μάντρες" της επικαιρότητας στο βάθος μνήμες συλλογικές κληροδοτημένες από γενιά σε γενιά εξακολουθούν να πάλλονται μέσα μας
Έτσι που συνειρμικά απ τον ορυμαγδό των δηλώσεων και το βομβαρδισμό με τα "καλό κουράγιο",¨"υπομονή" και "καθήστε φρόνιμα" των μεγαλοσχημόνων, τις προτροπές της παραπαίουσας πολιτικής μας τάξης για "υπακοη", "πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων" και τις εκκλήσεις των "φιλησυχων νοικοκυραίων' για "ψυχραιμία" και "αυτοσυγκράτηση" έρχεται στο μυαλό, έτσι απο αντίδραση, το γνωστό δημοτικό:
Βασίλη μ κάτσε φρόνιμα να γένης νοικοκύρης
κι η απάντηση του Βασίλη:
Μανα μ δεν ημπορώ, δεν .......

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010


Η φουσκα της παραπληροφόρησης(Καλα 17 χρονια που ζουσαμε;;;;)


Χρόνια ολόκληρα χιλιάδες ώρες εκπομπών για το κόστος των διακαιωμάτων.
Χρόνια ολόκληρα ο έλεγχος της εξουσίας παραμερίζεται και τα δικαιώματα στοχοποιούνται σαν εξουσία.
Χιλιόμετρα αρθρογραφίας για το κόστος του πανεπιστημιακού ασύλου.Μελέτες για την οικονομική ζημιά απεργιών και διαδηλώσεων.Επιχειρήματα επί επιχειρημάτων για το εργατικό δίκαιο που "τρομοκρατεί" τους επενδυτές......Και ξαφνικά η φούσκα της παραπληροφόρησης σκάει.........
Και πέφτουν πάνω μας οι ζημιές δισεκατομμυρίων της βουλευτικής ασυλίας και της ασυδοσίας δημόσιων λειτουργών.
Καταπλακωνόμαστε από τα δισεκατομμύρια ζημιων λόγω φοροδιαφυγής,εισφοροδιαφυγής,ανείσπρακτων προστιμων και υπερτιμολογήσεων πάσης φύσεως προμηθευτών, διασήμων και εταιρειών.
Εκπληκτοι αναρωτιόμαστε αν....

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010


ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ "ΒΟΜΒΑΣ ΜΟΛΟΤΟΦ"

Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος-εκτέλεση σε 10 βήματα -αυστηρά για ενηλίκους σε θέσεις εξουσίας

1. Πάρτε ένα νέο.

2.Θάψτε την γειτονιά του στο τσιμέντο και διαλύστε με ατελείωτες ώρες εργασίας την οικογενειά του.

3.Πείτε του ότι ζει σε μια ανταγωνιστική καπιταλιστική κοινωνία, ότι πρέπει να προσπαθήσει πολύ, ότι αντικειμενικός στόχος της γνώσης είναι η βαθμοθηρία και σχεδιάστε ένα πρόγραμμα εντατικής μελέτης και πάσης φύσεως δραστηριοτήτων ( προς θεού όχι παιχνίδι!) και αφήστε τον να φτάσει ψηλά...

4.Την κατάλληλη στιγμή του σκάτε το παραμύθι, οτι βεβαίως πτυχία και μεταπτυχιακά δεν αξίζουν μια, καθώς η κοινωνία που νόμιζε εξορθολογισμένη και καπιταλιστική είναι στην πραγματικότητα ένα υβρίδιο μεταλλαγμένο όπου ο ατομισμός, η μοναξιά και η ανασφάλεια προσιδιάζουν στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, αλλά παράλληλα μια ..........